• Strona glowna
  • O nas
  • Co robimy
  • Poczatki
  • Kontakt
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wprowadzenie w kościele katolickim DIAKONATU STAŁEGO

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum franciszkanie.net Strona Główna -> Wydarzenia KK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pectore

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 9:53 am     Odpowiedz z cytatem

Oczywiście moje pytanie jest związane z funkcja Diakona Stałego.

Otóż własnie kiedys chcialem bym ksiedzem, lecz moje plany troche inaczej sie ulozy...zdarzylo sie dziecko, lecz bez slubu...bardzo tego zaluje przez Panem Bogiem i wierze ze Jego milosierdzie nade mna bedzie...

Ale moje pytanie teraz dotyczy tego, czy ja majac 21 lat (mimo ze chyba diakonem stalym mozna zostac w wieku 25 lat) majac dziecko bez slubu moge zostac diakonem stalym w przyszlosci ? lub nawet teraz? czy obowiazuje jakas dyspensa od wieku ? Prosilbym o odpowiedz ojca Pacyfika lub jakiegos brata ktory zna funkcje Diakona Stałego.

Czy aby zostac diakonem stalym musze zawrzec zwiazek malzenski? Jak to w ogole wyglada?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maxym
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 10:18 am     Odpowiedz z cytatem

Polecam

http://nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/numery/092001/04.html

http://diakonatstaly.pl/
Pectore

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 11:34 am     Odpowiedz z cytatem

nie no nie rozumiem zupelnie tej funkcji...

tam jest napisane ze...jesli ktos jest juz diakonem to nie moze potem wziasc slubu...

ale jesli powiedzmy ja mam teraz dziecko i chce w wieku 25 lat byc diakonem to w takim razie nie mam brac slubu z moja dziewczyna?

wiec bedac diakonem tak jakby dziecko nie bedzie mialo rodziny? jak to jest ?

"6) Wszyscy kandydaci do diakonatu muszą mieć ukończone studia teologiczne na poziomie uniwersyteckim. Magisterium z teologii nie jest konieczne jedynie wówczas, jeśli kandydat posiada już pełne wykształcenie wyższe w innej dziedzinie. "

albo to...czyli jakie studia? ja rozumuje to ze musze ukonczyc studia na uniwersytecie? heh... prawda? czy wystarcza takie zwykle studia w jakies uczelni ?

w bydgoszczy z tego co widze zadnej uczelni nie ma co by byla teologia...żal ściska aż mnie...
Powrót do góry
maxym
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 12:05 pm     Odpowiedz z cytatem

To wez slub i poczekaj do 35 roku zycia.
o. Pacyfik
Admin

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 12:22 pm     Odpowiedz z cytatem

I dzialaj w parafii, w ktorej mieszkasz.
Kosciol nie wyświęca diakonow z łapanki - kandydaci musza byc znani w parafii.
Tak mysle.
Aneczka

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 2:52 pm     Odpowiedz z cytatem

By choć troszkę pomóc znalazłam coś:
Cytat:
Kto może otrzymać sakrament święceń?

Święcenia ważnie przyjmuje tylko mężczyzna ochrzczony. Pan Jezus wybrał mężczyzn, by utworzyć kolegium Dwunastu Apostołów, i tak samo czynili Apostołowie, gdy wybierali swoich współpracowników, którzy mieli przejąć ich misję. Kolegium Biskupów, z którym prezbiterzy są zjednoczeni w kapłaństwie, uobecnia i aktualizuje aż do powrotu Chrystusa kolegium Dwunastu. Kościół czuje się związany tym wyborem dokonanym przez samego Pana. Z tego powodu nie są możliwe święcenia kobiet.

Nikt nie ma prawa do otrzymania sakramentu święceń, ponieważ nikt nie może przyznać sobie samemu tej posługi. Powołuje do niej Bóg. Kto uważa, że rozpoznaje w sobie znaki powołania Bożego do posługi święceń, powinien pokornie poddać swoje pragnienie autorytetowi Kościoła, na którym spoczywa odpowiedzialność i prawo wybrania kogoś do przyjęcia sakramentu święceń. Jak każda łaska, sakrament święceń może być przyjęty tylko jako niezasłużony dar.

Wszyscy pełniący posługę święceń w Kościele łacińskim, z wyjątkiem stałych diakonów, są zazwyczaj wybierani spośród wierzących nie żonatych mężczyzn, którzy chcą zachować celibat "dla Królestwa niebieskiego" (Mt 19, 16). Powołani do tego, by poświęcić się niepodzielnie Panu i "Jego sprawom", oddają się całkowicie Bogu i ludziom. Celibat jest znakiem nowego życia, do służby któremu jest konsekrowany szafarz Kościoła. Przyjęty radosnym sercem, zapowiada on bardzo jasno Królestwo Boże.

W Kościołach wschodnich od wieków jest przyjęta inna dyscyplina. Podczas gdy biskupi wybierani są wyłącznie spośród celibatariuszy, mężczyźni żonaci mogą otrzymywać święcenia diakonatu i prezbiteratu. Od dawna ta praktyka jest uznana za prawowitą; żonaci prezbiterzy wypełniają owocnie swoją posługę w łonie ich wspólnot. Celibat prezbiterów jest zresztą w wielkiej czci w Kościołach wschodnich i wielu prezbiterów wybiera go dobrowolnie dla Królestwa Bożego. Zarówno w praktyce Kościołów wschodnich, jak zachodnich nie może żenić się ten, kto już przyjął sakrament święceń.
Obrzęd dopuszczenia

Ci, którzy pragną przyjąć święcenia są wprowadzani do grona kandydatów poprzez specjalny obrzęd. W miejsce dawnej tonsury wprowadzono obrzęd dopuszczenia do grona kandydatów do Diakonatu. Warunkiem wspomnianego dopuszczenia jest dobrowolna prośba zainteresowanego, sporządzona własnoręcznie i podpisana, jak również zgoda kompetentnego przełożonego kościelnego wyrażona na piśmie, mocą której dokonuje się wybór ze strony Kościoła.

Kompetentnym przełożonym dla wyrażenia zgody jest ordynariusz (a więc biskup, a w kleryckich instytutach doskonałości, wyższy przełożony). Do grona kandydatów można przyjąć tych, którzy dadzą oznaki prawdziwego powołania, a wyróżniając się dobrymi obyczajami - nie mając przy tym braków umysłowych czy fizycznych - pragną poświęcić swoje życie Kościołowi na chwałę Bożą i dla dobra dusz. Jeżeli chodzi o tych, którzy przygotowują się do diakonatu przejściowego, to powinni ukończyć przynajmniej dwudziesty rok życia i rozpocząć studia teologiczne.

Cytat:
Młodzieńcy powołani do diakonatu na mocy postanowienia Kościoła zatwierdzonego przez sam Sobór Powszechny zobowiązani są do zachowania prawa celibatu.

Diakonat stały nie powinien być udzielany przed skończonym 25 rokiem życia. Wyższy jednak wiek może być określony przez Konferencje Biskupów.

Mogą być powołani do diakonatu mężczyźni w późniejszym wieku czy to celibatariusze, czy nawet związani małżeństwem. Nie należy ich jednak odpuszczać, o ile nie będzie wiadomo, nie tylko o zgodzie żony, lecz także o jej nienagannej moralności chrześcijańskiej i innych takich cechach, które by nie utrudniały wypełnienia przez męża jego obowiązków i nie przyniosły mu ujmy.

Cytat:
Gdy chodzi o mężczyzn związanych małżeństwem, należy zwracać uwagę na to, by do diakonatu ci tylko byli dopuszczani (kierowani), którzy żyjąc już przez wiele lat w małżeństwie, pokazali, że dobrze zarządzają swoim domem oraz których i żona i dzieci prowadzą życie prawdziwie chrześcijańskie i mają nieposzlakowaną sławę (por. 1 Tm 3, 10-12).

Diakoni po przyjęciu święceń, chociażby byli powołani w późniejszym wieku, są niezdolni do małżeństwa na podstawie przekazanej karności Kościoła.

Aneczka

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 2:54 pm     Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Studia teologiczne

Gdy chodzi o zakres studiów teologicznych, które winny poprzedzić święcenia diakonów stałych, to Konferencje Biskupie mają wydać - biorąc pod uwagę miejscowe warunki - obowiązujące normy, przedstawiając je do zatwierdzenia Kongregacji Nauczania Katolickiego.

Młodzieńcy przygotowywani do posługi diakońskiej winni być przyjęci do specjalnego Kolegium, gdzie niech będą badani, kształceni do owocnego wypełniania własnych swoich obowiązków.

W celu założenia takiego Kolegium, niech zespolą swój wysiłek Biskupi tego samego regionu albo, gdyby to było pożyteczne, również kilka regionów tego samego kraju, zależnie od różnych lokalnych okoliczności. Do kierowania nim powinni wybrać jak najbardziej odpowiednich przełożonych i ustanowić najstaranniej przepisy dotyczące wychowania i studiów z zachowaniem następujących norm.

Do uczelni diakońskiej można przyjmować tylko tych młodzieńców, którzy wykazali naturalną skłonność do posługiwania świętej Hierarchii i chrześcijańskiej społeczności oraz zdobyli wystarczającą wiedzę zgodnie z powszechną praktyką swego narodu i kraju.

Specjalne studium diakonatu winno trwać przynajmniej przez trzy lata. Rozkład zaś poszczególnych przedmiotów niech będzie ułożony w ten sposób, ażeby kandydaci w odpowiednim porządku i stopniowo byli przygotowywani do wypełnienia roztropnie i zbawiennie różnych posług diakońskich. Następnie cały program studiów tak winien być rozłożony, aby na ostatnim roku przekazać zasadnicze (główne) przygotowanie d o różnych posług, które diakoni najczęściej wypełniają.

Do tego ponadto należy dodać praktyczne ćwiczenia w zakresie nauczania dzieci oraz innych wiernych podstaw chrześcijańskiej religii, uczenie śpiewu sakralnego i kierowania nim, czytanie Pisma św. a zgromadzeniach wiernych, przemawianie d o ludu i zachęcanie, udzielanie Sakramentów, które należą do diakonów, nawiedzanie chorych i wypełnianie w ogóle tych wszystkich posług, które mogą być im zlecone.

Należałoby sobie życzyć, ażeby także i ci diakoni nie mniejszą posiadali wiedzę, niż ta, o której była wyżej mowa w nn. 8, 9, 10 lub przynajmniej posiadali taką wiedzę, która zdaniem Konferencji biskupiej będzie im konieczna do wypełnienia właściwych im obowiązków. Z tej racji niech będą na pewien czas skierowani do specjalnego Kolegium, gdzie winni się nauczyć tego wszystkiego, co będzie potrzebne do godnego wykonywania diakońskiej posługi.

Gdyby zaś było to niemożliwe niech kandydat celem Kształcenia zostanie powierzony bardzo znakomitemu kapłanowi, który by miał o nim pieczę i pouczał go oraz mógł wystawić świadectwo o jego roztropności i dojrzałości. Zawsze zaś pilnie należy czuwać nad tym, aby jedynie odpowiednie i doświadczone osoby były włączone do świętego diakonatu.

maxym
Moderator

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 9:45 am     Odpowiedz z cytatem

Aneczko prosil bym o podawanie linku do tekstu. Floodingowi mówimy stanowcze nie Cool
Aneczka

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 10:18 am     Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, nie wiedziałam. Będę teraz pamiętać.Smile
blue
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 1:35 pm     Odpowiedz z cytatem

Umknął mi ten wątek, więc kontynuuję moje pytanie z zamknietego tematu:

W wyniku jakich przemian funcja diakonatu zanikła i dlaczego zdecydowano się na jej przywrócenie po tylu wiekach przerwy?
Jakie mieć to będzie skutki w praktyce?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Ankamax
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 10:53 am     Odpowiedz z cytatem

W internecie jest wiele na ten temat:

http://ekai.pl/serwis/?MID=126

http://www.catholicnewworld.com/katonline/2007/10/2.aspx

A tutaj spis dokumentów dotyczących diakonatu:

http://www.diakonat.szczecin.opoka.org.pl/Bibliografia.htm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pectore

PostWysłany: Sro Paź 22, 2008 7:53 pm     Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem...

Jeśli chce zostac diakonem ... to musze...
1. Wziąść Ślub kościelny
2. Wykszałcenie wyższe teologiczne 6 lat ukończone magistrem za które wyłoże spore pieniądze...kiedyś myśłałem że kościół pomoże...ale raczej nie...lub że będę mógl uczyć się w seminarium tam gdzie klerycy...ale jeśli są takie wymogi UNIWERSYTET ZA 800 ZL MIESIECZNIE. Teologia nie jest tanim nauczaniem w szkołach niestety...sam jestem biedny...bo przeciez tych pieniedzy tak nie ma...zeby jakies studia byly dla takich ludzi (chcacych byc diakonami) za darmo...ale czy takie cos istnieje? nikt nic nie wie...nawet nie wiadomo do kogo sie z tym zglosic...
3. Zgłosić się do biskupa... ?

Jak to pokolei ułożyc...czy już teraz zglosic sie do biskupa? Może on zaproponuje mi jakas szkole albo cos?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz
Powrót do góry
Anula
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Czw Paź 23, 2008 9:07 am     Odpowiedz z cytatem

Myślę, że rozsądnie będzie, najpierw zgłosić się do ks. proboszcza w Twojej parafii.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum franciszkanie.net Strona Główna -> Wydarzenia KK Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: