| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
cii Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 9:02 pm |
|
|
Polecam postudiowanie metafizyki. Bowiem kwestia istnienia Boga nie jest kwestią wiary. Kwestią wiary jest istnienie Boga Chrześcijańskiego. Generalnie to pośród wielkich filozofów, myślicieli (nawet wg. Kanta) istnieje Bóg. Bóg w ujęciu filozoficznym. Niestety nauka metafizyczna ma swoją granicę... poznanie Boga za pomocą rozumu bardzo szybko kończy się.... żeby dowiedzieć się więcej potrzeba wiary w objawienie Boże. Najlepiej przestudiować dzieła... np. Arystotelesa, Sokratesa... a potem Biblię. _________________ Panie Jezu pobłogosław wszystkie osoby, które odwiedzają tę stronę. Dziękuję Ci, że mnie wysłuchałeś.
Nic nie odłączy mnie od miłości Twej,
Bo góry mogą ustąpić i zachwiać się pagórki,
Lecz miłość Twoja, Panie, wierna jest. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hagion
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 5:13 pm |
|
|
Witam!
Chciałbym zaprezentować tutaj swój krótki, ale wydaje mi się rzeczowy post mający na celu ustawić kogoś na drogę refleksji dowodotwórczej na istnienie Boga... To swoistego rodzaju filozoficzna myśl tłumacząca rządnemu prawdy umysłowi odrobinę tajemnic Boga ujawnioną człowiekowi.
Proszę o komentarze tu, czy bezpośrednio na stronie. Uwagi, opinie, nieścisłości, niezrozumiałe wersy
http://amigo.cba.pl/?p=55
Z góry dziękuję i Pozdrawiam,
Hagion _________________ Pokój i dobro... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cii Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 9:27 pm |
|
|
Wiedza wyniesiona z wykładów metafizyki: "BÓG ISTNIEJE" a dróg prowadzących do tej wiedzy jest bardzo wiele.... z tym, że trzeba najpierw uznać filozofię klasyczną za wiarygodne źródło wiedzy. _________________ Panie Jezu pobłogosław wszystkie osoby, które odwiedzają tę stronę. Dziękuję Ci, że mnie wysłuchałeś.
Nic nie odłączy mnie od miłości Twej,
Bo góry mogą ustąpić i zachwiać się pagórki,
Lecz miłość Twoja, Panie, wierna jest. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bogumiła
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 7:00 pm |
|
|
Isnienie boga, to pewnik. Od zawsze ludzie w to nie wątpili, czcili i bali się.
W człowieku jest "zakodowane" istnienie boga, bogów, bóstw etc.
Dopiero nowożytni wymyślili, że jesteśmy materią.
Nawet ateiści, jak nazwa wskazuje uwzględniają boga, walczą z nim..
Dziś nawet nauka potwierdza istnienie jakiegoś 'początku' materii, galaktyki pędzą oddalając się od niego. Czyli potwierdza, że jest alfa.
Gdyby nie Objawienie się Boga poprzez proroków i wyjaśnianie nam Jego Osoby, Jego dzieła, sami byśmy nadal czcili jakieś bóstwa.
W końcu, życie Pana Jezusa i Jego Ewangelia rozjaśniła nam umysły i serca; dał się nam poznać jako Miłość, Bóg w Trójcy Osób.
To dużo więcej niż nasze dowodzenie Jego istnienia, to On jako nasz Ojciec, który nas kocha i przez Syna wyzwolił nas od śmierci.
Bez Objawienia nasz rozum sam nie doszedłby do tych Prawd.
Żaden człowiek nie doszedłby sam do prawdy, która jest Prawdą.
Dlatego naszą religię, jako jedyną nazywamy WIARĄ.
Nie wystarczy wierzyć w Boga, trzeba Jemu wierzyć, ufać...
Wtedy bardziej zrozumiałe stają się nasze problemy egzystencjalne: dobro, zło, śmierć, sens życia, cierpienia, wszystko, wszystko...
A Boga bardziej poznajemy sercem niż rozumem.  _________________ Nie złamie trzciny nadłamanej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|