| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
bogumiła
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 7:19 pm |
|
|
Święty Franciszek nazywał ją siostrą.
To najważnieszy moment naszego życia.
Wtedy decyduje się nasz los.
Pan nasz dał nam dzięki Swej Męce nadzieję życia z Nim na wieczność.
Czy myślicie o własnej śmierci i zastanawiacie się czasem nad tym?
Cmentarze - jakie budzą refleksje?
Czy obyczaj dekorowania grobów ( światełko-tak ) nie przesłania nam zadumy i modlitwy?
Na "moim" cmentarzu jest uroczysta Msza Święta w godzinie Miłosierdzia Bożego. _________________ Nie złamie trzciny nadłamanej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alexis Przyjaciel Forum
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 8:32 pm |
|
|
A 'u mnie' jest co roku tradycyjne nabozeństwo, procesja akończona również Mszą Św. w cmentarnej kaplicy. Przyznam, ze bez względu na pogodę są to zawsze dla mnie cudowne, wzruszające chwile...
Jakaś aura niezwyklości..czuję się po prostu zanurzona w Wiecznosci...
Tak zwane 'parki Śmierci' rozkwitają zyciem wiecznym, które tego dnia po prostu jest ...namacalne. _________________ "Oby mi Bóg dał słowo odpowiednie do myśli i myślenie godne tego, co mi dano!" (Mdr 7,15) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magda MChR Moderator
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 9:42 pm |
|
|
+
Tak, smierć to jeden z najważniejszych momentów naszego życia.
Ale nasz los decyduje się o wiele częściej - każdego dnia. I to w dodatku nie sam - my o nim decydujemy przez to, jakich dokonujemy wyborów... Śmierć to moment, kiedy przyjmujemy ich konsekwencje - na wieczność...
Pewnej świątobliwej mniszce przygotowującej się na moment śmierci (która miała obawy, czy pójdzie do nieba) spowiedznik powiedział, że może być spokojna, gdyż drzewo - obcięte - upadnie na tę stronę, ku której się całe życie skłaniało... _________________ "Dzisiaj ludziom więcej uśmiechu trzeba, niż białego chleba" o. Ignacy Posadzy TChr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hagion
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 12:15 pm |
|
|
A mie przy okazji wieczornego spaceru wśród tysięcy zniczy na cmentarzu nasła pewna refleksja, o której nie chcę się tu dłuro rozpisywać, więc chętnych zapraszam na bloga (adres na dole)...
ŚMIERĆ - etap życia... najkrótszy - tak jak najkrócej wchodzimy w progi nowego domu... z jednym ale - wpuszcza nas, zgodnie z dotychczasowym życiem raz na zawsze i już nie wypuszcza z domu, do którego trafiliśmy... To kontrolekra, która ptzyjmuje tylko bilety w jedną stronę, a życie - to kasa w której uczynkami kupujemy bilet... Bilet wystawiany nam w jedną stronę, ale... Biblet, na którym jest gwarancja zmartwychwstania.
Ci, którzy kupiaten bilet prawdziwymi pieniędzmy mają pewność o wieczności. _________________ Pokój i dobro... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrk
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 4:10 pm |
|
|
| ładnie to ująłeś ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gerda Przyjaciel Forum
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:33 pm |
|
|
Listopad to miesiąc poświęcony zmarłym i modlitwom za tych co odeszli , a których między nami już nie ma . Odejście kogoś bliskiego zawsze sprawia nam ból i trzeba nauczyć się życia bez nich . Czy myślimy sami o śmierci ? Pewnie tak ale wydaje mi się , że żyjąc tak naprawdę wcale nie chcemy umierać . Spychamy to myślenie na dalszy plan i pewnie nie za często zastanawiamy się z czym kiedy nadejdzie ten czas staniemy przed Bogiem ? Czy smierć boli , kiedy przyjdzie albo jak tam nam będzie ?... Kiedy odwiedzamy groby zastanawiamy się i nad swoim życiem , nad przemijaniem , odnajdujemy groby dawno zapomniane albo i ludzi znajomych , o których zanika powoli nasza pamięć . Zapalamy lampki i modlimy się nad grobami naszych przodków . Cmentarze w tym okresie są zadbane a wieczorem odchodząc szczególnie w dniu Wszystkich Świętych i Zadusznym widzimy utworzoną łunę świateł , które zapaliliśmy ze wszystkimi innymi ludżmi . Wspominamy i tych co walczyli o wolność , zmarłych kapłanów w Parafiach , zamordowanych , bierzemy udział we Mszach Świętych czy wypominkowych i modlimy się za wszystkie dusze cierpiące w czyścu . _________________ " Nie daj się zwyciężyć złu , ale zło dobrem zwyciężaj. " Rz.12,21 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|