• Strona glowna
  • O nas
  • Co robimy
  • Poczatki
  • Kontakt
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy i jak mysle ekologicznie?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum franciszkanie.net Strona Główna -> Studnia Wiary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

W jaki sposob angazuje sie ekologicznie?
Oszczedzam energie elektryczna.
18%
 18%  [ 4 ]
Oszczedzam wode.
13%
 13%  [ 3 ]
Segreguje domowe smieci.
31%
 31%  [ 7 ]
Kupuje produkty krajowe.
9%
 9%  [ 2 ]
Nie kupuje napojow w puszkach aluminiowych.
0%
 0%  [ 0 ]
Naleze do organizacji pro-ekologicznej.
0%
 0%  [ 0 ]
Jezdze koleja lub uzywam transportu o napedzie elektrycznym lub ekologicznym.
13%
 13%  [ 3 ]
Sadze drzewa.
9%
 9%  [ 2 ]
Inne sposoby (napisze o tym w poscie na forum)
4%
 4%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 22

Autor Wiadomość
Anula
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Sob Paź 04, 2008 7:42 pm     Odpowiedz z cytatem

Krówka - niczego sobie Smile

Ja jednak zwróciłam uwagę na 6 przykazanie z dekalogu św. Franciszka:
Tobie jest zada na misja odkrycia misterium posiłku: aby życie napełniało się życiem.

Od zawsze stając przed suto zastawionym stołem, niepokojąco krążyła myśl po głowie, czy o to właśnie chodzi, żeby ledwie o własnych siłach wstawać od stołu?
Wbrew przyjętemu zwyczajowi, żeby wszystkiego spróbować, drażniły mnie zachęty poczęstunku, które odbierałam, jak naprzykrzanie się. Nie, dziękuję - nic nie znaczyło, uspokajało gospodynię dopiero, kiedy z talerza wręcz się wylewało...

W tym punkcie Franciszkanizm jest mi bardzo bliski. Jeszcze tylko potrzeba nauczyć się (przypomnieć sobie) wybierania tego, co jest zdrowe w 100%, a resztę odrzucać.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gaudenty

PostWysłany: Sob Paź 04, 2008 8:05 pm     Odpowiedz z cytatem

A ja powiem tak: Jestem za segregowaniem śmieci i sprzątaniem nieczystości wokół siebie (w swojej okolicy), ale (i tu zachowam się jak rasowy realista) to i tak, w gruncie rzeczy, nic nie zmienia, patrząc w skali ogólnoświatowej. Okazuje się, że odpady komunalne, czyli te, które sami produkujemy, stanowią jedynie 4% wszystkich odpadów. Prawdziwy ekologiczny problem stanowią wszelakiego rodzaju ogólnoświatowe korporacje. Jasne, zgodzę się, że to AŻ 4%, że to zawsze coś, bo wokół nas pięknie i czysto, jak się o to dba, ale bądźmy szczerzy - na te produkcyjne molochy rady nie ma. One muszą produkować tyle odpadów. Żeby tego nie robić ,musiałyby przestać funkcjonować, a to jest niemożliwe. Na nich to bowiem niestety opiera się cała światowa gospodarka...
Co o tym myślicie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Anula
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Sob Paź 04, 2008 9:03 pm     Odpowiedz z cytatem

Tak, apele o oszczędzanie prądu, kiedy coraz to, nowe budynki przez całą noc oświetlane są potężnymi lampami. W ogóle wielkie miasta, nocą jasne są od neonów. Nie wiem, o co tu chodzi? Rolling Eyes
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
alexis
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 9:31 am     Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się, niby to piękne, te rozświetlone miasta, widziane ...nawet z Kosmosu, ale czy ...zdrowe i zdroworozsądkowe??? hmm Rolling Eyes

W tej całej pięknej 'filozofii ekologicznej' to mnie osobiście najbardziej chyba (wszystko tu jest cenne!) wzrusza motyw drzewa, które, jeśli ścinamy -to z pewną <rozumną >miłością...aby pozostawić jakiś jego pęd.

Daje do myślenia... Smile
o. Pacyfik
Admin

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 11:25 am     Odpowiedz z cytatem

Warto zastanowić się nad tym: jak prowadzić dom - by było najmniej odpadków? Jak oszczędzać wodę?
To takie priorytety na wstęp...
alexis
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 3:39 pm     Odpowiedz z cytatem

Słuszna myśl...

Często rozumiemy ekologię jako jakieś wielkie i głośne 'ruchy', owszem, potrzeba czasem i tego, ale przecież tak naprawdę to chodzi o to, co jest w zasięgu każdego z nas..Można być bardzo malutkim, cichym EKOLOGIEM Smile ...na co dzień, we własnym domu na przykład.

Taaak, oszczędzać Siostrę Wodę.. Osobiście w tym celu polecam np. kąpiele pod natryskiem, krótkie a orzeźwiające, miast pełnej wanny wody z pianą, w której zbyt częste moczenie wcale nie jest zdrowe Cool
Zaś w ogródku latem pozyskuję do podlewania kwiatów i krzewów wodę deszczową (pojemniki 'pod rynnę' i już). Czasem po ostrej burzy, których teraz...nie brakuje, mam zapasy wody na kilka dni!

No i jeszcze, mówiąc o domu, jeśli ktoś dysponuje kotłownią...pamiętajmy, co spalamy! oj, oj.... segregujmy śmieci, nie palmy tego! W mojej miejscowości jest z tym co sezon - większy problem,
nie wiem już jakich użyć argumentów wobec mego sąsiada, który każdego dnia wrzuca do kotła plastyk i gumę (stare opony!).

A co do energii elektrycznej odnośnie ogrzewania - marzeniem są baterie słoneczne...Droga to jednak inwestycja, ale mimo to, opłaca się. Mamy już na rynku baterie nadające się do naszej szerokosci geograficznej; nawet w chłodne, 'ciemne' dni łapią mnóstwo energii, tak że woda jest gorąca. Ostatnio słyszałam, że zainstalowano je w Watykanie.., tak więc naszemu Papieżowi tez chyba ten problem jest bliski.

pozdr.
Gerda
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 5:39 pm     Odpowiedz z cytatem

W domu wiadomo gasić światło , by darmo się nie paliło , poza tym stosować energooszczędne żarówki , które świecą dłużej , mniej się palą i wcale nie są już takie drogie . Nie śmiecić na dworze , w lesie czy też gdzie indziej i nie zostawiać tam po sobie żadnych odpadów . Co do segregacji śmieci to plasiki i szkło wrzucamy do różnych pojemników , które firma odbiera i je ponownie przetwarza . Brudne naczynia można myć jak się uzbiera więcej , do mycia zębów używać kubeczka a nie lać ją całymi strumieniami . Plastik sam się nie rozkłada dlatego nie należy nim zaśmiecać terenu kiedy wypijemy napój , tak samo reklamówki może są praktyczne ale pozostawione w lesie na wiosnę aż rażą oczy . Myślę , że trzeba dawać dobry przykład dzieciom , uczyć je od małego , by nie wyrzucały papierków po cukierkach , chusteczkach czy kanapkach byle gdzie a uczyć ich porządku już we własnym domu . Nie świecić światła bez potrzeby na dworze czy zostawiać włączonego w piwnicy , do której raczej rzadko sią zagląda . Gotować wody w czajniku tyle ile potrzeba , a zaoszczędzi się nieco wody i prądu oraz wyłączać zbędne sprzęty przed wyjściem z domu . Smile
blue
Przyjaciel Forum

PostWysłany: Nie Paź 05, 2008 7:15 pm     Odpowiedz z cytatem

Mnie przerażają wszelkiego typu "jednorazówki" (łącznie z bardziej zaawansowanymi tj.komórki i aparaty fotograficzne) oraz niepojęte ilości papieru zużywanego codziennie na ulotki reklamowe.
Messir

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 4:45 pm     Odpowiedz z cytatem

to po prostu ślepy konsumpcjonizm, bezmyślność a czasem nawet pozorny luksus.
mimo niezbyt przemyślanych, 'tradycyjnych' praktyk na wsi ogólnie miewają tam zdrowsze podejście co do śmieci.
nie mówiliśmy też o kupowaniu niezbyt potrzebnych rzeczy. a co z kobiałkami? szafy ubrań czy ze 20 par butów?
ostatnio wpadłem do koleżanki, jej mama prosiła, by 'zrobiła miejsce w szafie', więc wynieśliśmy 2 wielkie wory ubrań do kontenera obok kościółka. spora część była ledwo raz czy dwa założona.
ciekawe, czy komuś przydadzą się też kuse bluzeczki?
sam się łapię na tym, ile to zbędnych i nieużywanych rzeczy - ubrań i zbędnych przedmiotów mam w swoim mieszkaniu.
Marcin t.

PostWysłany: Pią Paź 10, 2008 10:29 pm     Odpowiedz z cytatem

Ja już od dłuższego czasu chodząc na zakupy biorę torby ekologiczne. Mam 5, jedna z Mikołajem Kopernikime i pierniczkami Razz Uważam, że torby te mają dwie zalety. Pierwsza to taka, że zakupów nie kładziemy w jednorazówki, dzięki czemu nie musimy ich wyrzucać i niszczyć środowiska. Druga zaleta to wygoda, o wiele wygodniej niesie się zakupy w torbie ekologicznej niż w "reklamówce", która "wżyna" się w dłoń podczas niesienia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hagion

PostWysłany: Pon Paź 13, 2008 11:09 am     Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że ekologię trzeba postrzegać jako obowiązek każdego z nas do szanowania działa aktu stworzenia. środowisko naturalne to jeden z wielu darów składających siena pochodne tworzących łańcuch naszego ziemskiego funkcjonowania... Skoro Bóg powierzył nam rządzenie światem biosfery, to powinniśmy jak najlepiej spisywać się w tej roli...

Czyż nie pięknie jest poszukać "twarzy Boga" między górskimi dolinami albo zaglądając do głębin tatrzańskich stawów? Idąc czesto szlakiem, w szczególności na M. Oko widze jak turysta z przywieszonym na szyi krzyżem, czy medalikiem rzuca beztrosko szklaną butekę w przepaść czy w krystalicznie czyste jak dotychszas wody stawu... Czy tym wyraża sie nasz powdziw, szacunek dla Boga...

Przecież świat jest częścią Jego planu przez, który mozemy odkrywać Go.. To w świeci Bóg ukrył część swej miłości - ekologia jest więc jednym ze sposobów codziennego oddawania czci i szacunku miłości Boga, która przejawiła się jako stworzenie sfer ziemskich...

Ekologia - jak można ją pogłębić? Nawet jeżeli nie mamy odpowiednich koszy na makulaturę, szkło i plastik to można o ekologii pamiętać chowając papierek w kieszeń, czy stos makulatury paląc w kominku zamiast drewna...

Etyka ekologa nakazuje takze racjonale zarzadzanie energią i szanowanie natury.
o. Pacyfik
Admin

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 10:54 am     Odpowiedz z cytatem

http://wiadomosci.wp.pl/drukuj.html?wid=10586213

A jednak temat ruszyl sumienia Very Happy
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum franciszkanie.net Strona Główna -> Studnia Wiary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: