| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
o. Pacyfik Admin
|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 12:48 pm |
|
|
Na liscie sekt (z dominikanskiej strony strony http://sekty.net/?id=419 czy http://www.effatha.org.pl/sekty/baza/baza.htm#chrzesc ) nie wszyscy protestanci figuruja jako sekta.
Dlaczego uzywasz takiego sformulowania? Po co uogolniasz?
Tak samo sformulowanie heretycy - slowo ktore chyba nigdy nie padlo z ust Jana Pawla II.
Napisz mi - skad masz takie slownictwo. I dlaczego mimochodem odczuwam nute pogardy i wyzszosci kiedy mowisz o tych ludziach.
To nie franciszkanskie - dlatego reguje....
Sw. Franciszek poszedl nawet do Muzulmanow - z miloscia i szacunkiem... _________________ www.minoriter.net |
|
| Powrót do góry |
|
 |
o. Pacyfik Admin
|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 12:56 pm |
|
|
Ja nie uwazam, ze nie ma naduzyc. Nie probuje ich tuszowac.
Jednak nie pozwole szargac dobrego imienia Zakonu w imie jednego czy dwoch - wyrwanych z kontekstu - postow w toczacej sie dyskusji.
Prawda jest prawda. A my tu wlasnie jej poszukujemy.
Moglbym od razu oznajmic dogmaty i zasady KK, ale nie bylo by to wtedy forum "dyskusyjne"... _________________ www.minoriter.net |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TKN Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 1:08 pm |
|
|
| o. Pacyfik napisał: | Na liscie sekt (z dominikanskiej strony strony http://sekty.net/?id=419 czy http://www.effatha.org.pl/sekty/baza/baza.htm#chrzesc ) nie wszyscy protestanci figuruja jako sekta.
Dlaczego uzywasz takiego sformulowania? Po co uogolniasz?
Tak samo sformulowanie heretycy - slowo ktore chyba nigdy nie padlo z ust Jana Pawla II.
Napisz mi - skad masz takie slownictwo. I dlaczego mimochodem odczuwam nute pogardy i wyzszosci kiedy mowisz o tych ludziach.
To nie franciszkanskie - dlatego reguje....
Sw. Franciszek poszedl nawet do Muzulmanow - z miloscia i szacunkiem... |
Jest tyle różnych denominacji protestanckich, że trudno się w tym połapać
Kościołem ich przecież nie nazwę.
"Nienawidź grzechu a kochaj grzesznika"- pogardę czuję do grzechu, nie do ludzi...
Św. Franciszek poszedł do Muzułmanów, ale chyba nie po to, żeby z nimi "dialogować", a Koranu to już z całą pewnością nie całował...
Jaki wniosek z tego, że JPII nikogo nie nazwał "heretykiem"? Dla mnie żaden, poprzedni papieże takiego słusznego zwrotu używali... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
o. Pacyfik Admin
|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 1:15 pm |
|
|
A wiec - chyba odejdziemy od sformulowania "nasz ukochany Ojciec swiety Jan Pawel II"... Zeby nie bylo hipokryzji - ze niby "mamy go sluchac nasladowac". _________________ www.minoriter.net |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TKN Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 1:30 pm |
|
|
Naśladować to my mamy Chrystusa (vide: Tomasz a Kempis)...
Czyli Jan Paweł II, to największy i najwspanialszy Papież w historii Kościoła? To nieuprawnione twierdzenie...
Słuchać to należy całego Magisterium, nie jednego Papieża... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magda MChR Moderator
|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 3:31 pm |
|
|
+
Cóż, staliśmy się sławni...
Chętnie podjęłabym temat na owym blogu, który rości sobie monopol na prawdę, ale niestety..., nie widzę tam możliwości komentowania. Nie ma też oczywiście nazwiska autora tekstów. Kto zatem bierze odpowiedzialność za to co tam czytamy...?
Obiecuję poszperać porządnie w tematyce chrztu św. Jeśli namieszałam moim postem, to przepraszam. Podejmę to jeszcze na pewno na forum i wyjaśnię o co chodziło.
Mam jeszcze w związku z tym wszystkim taką małą prośbę...
Drogi właścicielu "inkwizycyjnego" bloga! Jeśli jeszcze kiedyś tu zajrzysz w poszukiwaniu herezji, to może to przeczytasz... (przynajmniej jest na to jakaś nadzieja ) Bądź łaskaw się chociażby przedstawić. Mamy prawo wiedzieć kto szafuje wobec nas tak śmiałymi oskarżeniami. Weź z łaski swojej odpowiedzialność za to, co piszesz! _________________ "Dzisiaj ludziom więcej uśmiechu trzeba, niż białego chleba" o. Ignacy Posadzy TChr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mati_CR

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 12:41 pm |
|
|
Tylko pozazdrościć takiej sławy!
Ów człowiek napisał: "Idąc po myśli franciszkańskiego nauczyciela, zwodzącego swych uczniów ... Wszystkim katolikom, którym na sercu leży troska o stan swojej wiary, odradzamy wchodzenie na internetowe forum franciszkańskie". Aż się boję! Ojciec to prawie guru
"Prosimy także o modlitwę za piszące tam osoby".
Za modlitwę to dziękujemy i prosimy o więcej!  _________________ Bóg jest MIŁOŚCIĄ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
o. Pacyfik Admin
|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 8:48 am |
|
|
Patrzac na wspomniany juz wyzej blog (ciagle anonimowy) i jego krytyke prac KEP, biskupow i Kosciola posoborowego nasuwa mi sie tylko jedno zdanie:
"Duch, ktory zawsze mówi: nie"...
Wiadomego pochodzenia... _________________ www.minoriter.net |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TKN Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 9:10 am |
|
|
Ma Ojciec na mysli "ducha" czasu czy "ducha" soboru? Kościół posoborowy ciągle mówi tylko o tych dwóch "duchach".
A swoją drogą w pełni zgadzam się w krytyce KEPu odnośnie wiadomego dokumentu. Jest po prostu skandaliczny... _________________ Exsurge Domine et iudica causam tuam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AnkaP Mieszkaniec Forum

|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 9:32 am |
|
|
| Jak już wspominałam w jednym z wątków - krytyka dopuszczalna - forma nie... |
|
| Powrót do góry |